Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Μια γιορτή για κάθε μητέρα


Μία Κυριακή του Μάη, μία γιορτή για κάθε μητέρα, μία αφορμή για να εκφραστούν τα πιο μοναδικά συναισθήματα. 

Συναισθήματα που εκδηλώνουν κυρίως τα παιδιά προς τις μητέρες τους, μιας και οι μητέρες συνήθως βρίσκουν καθημερινά αφορμές να εκφράσουν την αγάπη και τη φροντίδα τους στα παιδιά τους. 

Είναι τυχερή η μητέρα που μία τέτοια μέρα, με μία αυτοσχέδια ή αγοραστή ανθοδέσμη, με ένα λουλούδι κομμένο από μία αυλή ή ένα αγρό, με μία αγκαλιά και ένα φιλί λαμβάνει τα πιο τρυφερά μηνύματα μέσα από τα λογής λογής πολύχρωμα, φρεσκοκομμένα λουλούδια, μέσα από τα ξεχωριστά λόγια και τις ευχές για χρόνια πολλά που τη συνοδεύουν.

Ο καθένας μας νιώθει τυχερός όταν έχει μία μητέρα, ο καθένας μας την αναζητά στα διάφορα στάδια της ζωής, ο καθένας μας έχει κάτι ξεχωριστό να αφηγηθεί για τη μάνα, τη μητέρα, τη μαμά του. 

Σήμερα, αφορμή για αυτές τις σκέψεις που μοιράζομαι, είναι, εκτός από την ίδια τη γιορτή, ένα κλαδί από τρία ολάνθιστα κόκκινα τριαντάφυλλα που έλαβα αναπάντεχα και με μεγάλη χαρά από μία φίλη. Η κίνηση αυτή, μαζί με το γεμάτο ειλικρίνεια χαμογελαστό "χρόνια πολλά" ήταν ένα ξεχωριστό δώρο για μένα, που επιμένω και εξακολουθώ να διακρίνω τις όμορφες, συχνά ρομαντικές, λεπτομέρειες της καθημερινότητας και να τις επισημαίνω ως κάτι ξεχωριστό που χρειάζεται η ζωή μας.

Μάλιστα, καθώς τα λουλούδια προσφέρθηκαν από μία φίλη που έχει χάσει τη μαμά της και που η ίδια δεν έχει ακούσει ποτέ τη λέξη μαμά από κάποιο δικό της παιδί, η αξία αυτής της χειρονομίας είναι ανεκτίμητη και όσες λέξεις και να γράψω δε θα είναι αρκετές για να την περιγράψουν.

Όμως, τελικά μία άλλη, μικρή ψυχούλα φρόντισε, λίγες στιγμές αργότερα, να ανταποδώσει για μένα αυτήν την τόσο όμορφη κίνηση της φίλης μου, με μία άλλη, ιδιαίτερη πράξη. Τελειώνοντας τη σημερινή οικογενειακή εκδρομή μας στην εξοχή, η κόρη μου πλησίασε τη φίλη μου και της έδωσε ένα από τα αγριολούλουδα που είχε μαζέψει κατά τη βόλτα μας με τα μικρά της χεράκια. 

Το χαμόγελο που ζωγραφίστηκε στο πρόσωπο της φίλης μου δε θα μπορούσε να το αποτυπώσει κανένας φωτογραφικός φακός, κανένας πίνακας ζωγραφικής. Θα μπορέσει να μείνει, όμως, χαραγμένο στη μνήμη μου για πάντα, να μου θυμίζει τη φετινή γιορτή της μητέρας.

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες που είναι αλλά και συμπεριφέρονται ως μητέρες.

Ε.Ψ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου