Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Μάσκες και μασκαράδες μιας άλλης εποχής

 

 

Μέρες Αποκριάς. Στολές πολύχρωμες για κάθε γούστο και ηλικία, τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, γεμίζουν τα βλέμματα όσων τις κοιτάζουν. Η μία στολή κρεμασμένη πλάι στην άλλη στις βιτρίνες των καταστημάτων, μοιάζουν να καμαρώνουν και να επιδεικνύουν τη χάρη τους, καθώς περιμένουν να αγοραστούν από τους υποψήφιους μασκαράδες και καρναβαλιστές.  Ποια στολή θα εντυπωσιάσει περισσότερο; Ποια θα ταιριάξει καλύτερα σε ό,τι επιθυμούμε να αναδείξουμε αυτές τις αποκριάτικες μέρες; Οι επιλογές πολλές και οι λύσεις εύκολες. Μία συχνά και δύο στολές αποτελούν επιλογές για να μασκαρευτούμε άμεσα και γρήγορα, χωρίς κόπο και προσωπική προσπάθεια στην κατασκευή της αποκριάτικης στολής.

Ωστόσο, εν όψει των ημερών και παρατηρώντας τις στολές που μας περιτριγυρίζουν τούτες τις μέρες, κάποιοι θυμούνται ακόμα τους αυτοσχέδιους μασκαράδες, που γύριζαν με τις χειροποίητες στολές ή, καλύτερα, με τις μεταμφιέσεις τους. Δεν είχαν στολές. Ντύνονταν με ό,τι βρισκόταν πρόχειρο και εύκαιρο στα σπίτια εκείνης της εποχής, μερικές δεκαετίες πριν. Παλιά ρούχα, μαντίλια, τσεμπέρια, ό,τι υπήρχε και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μια πετυχημένη μεταμφίεση μεταμορφωνόταν με τη βοήθεια της φαντασίας σε στολή. Τότε τίποτα δεν ήταν αγορασμένο. Κι η φαντασία ήταν ελεύθερη να δημιουργήσει, να κάνει τους πιο περίεργους αυτοσχεδιασμούς. Μα και τους πιο απλούς. Αντρες ντύνονταν με γυναικεία ρούχα και γυναίκες με αντρικά. 

Τους μασκαράδες τους ενδιέφερε κυρίως να καλύψουν το πρόσωπο, καθώς η μάσκα προσέφερε προφύλαξη, ανωνυμία και ευκαιρία για πειράγματα κι αστεία στη βόλτα στις γειτονιές. Παρέες παρέες μαζεύονταν και όλοι χαρούμενοι και ευδιάθετοι αλληλοπειράζονταν και χαίρονταν την Αποκριά. Οι πιο αθυρόστομοι έλεγαν χωρίς παρεξηγήσεις στίχους σατιρικούς και τραγουδούσαν γελώντας.

Κι όσοι δεν ντύνονταν μασκαράδες έσπαγαν το κεφάλι τους να μαντέψουν τα πρόσωπα που κρύβονταν πίσω από τις μάσκες. Και τις περισσότερες φορές καταλάβαιναν τον κάθε μασκαρά από τον σωματότυπο και από τις φιγούρες της παρέας του, στοιχεία που πρόδιδαν την ταυτότητά τους. Οι μάσκες όμως σε κάθε περίπτωση δεν μπορούσαν να κρύψουν ούτε τη χαρά ούτε το αυθόρμητο στοιχείο όλων των εκφράσεων. Κι αν για λίγο, όσο κρατούσε η αποκριάτικη αμφίεση, οι μασκαράδες γίνονταν άλλοι, φαίνεται ότι απολάμβαναν με κάθε τρόπο το νέο χαρακτήρα που υποδύονταν. 

Σήμερα δεν ξέρω αν οι μάσκες φοριούνται με τον ίδιο τρόπο ούτε το πώς οι μασκαράδες επιλέγουν τις στολές τους αυτές τις μέρες τις Αποκριάς. 

Μάσκες, μασκαράδες και οι σκέψεις μιας άλλης εποχής ξεπήδησαν την αποψινή παραμονή Τσικνοπέμπτης, λίγο πριν το βλέμμα αρχίσει να παρατηρεί τους νέους μασκαράδες που θα γιορτάσουν μεταμφιεσμένοι!

Καλές Απόκριες!

Ε.Ψ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου